Reisa in

Samisk i september

Publisert: 01. September 2014

 

Det er Hilde Marie Lund som står bak bedriften Reisa Skinnprodukter. Hun holder til i Nordreisa i Nord-Troms, og jobber hovedsakelig med duodji produkter, altså samisk håndverk. Produktene består av reinskinn, lakse- og steinbitskinn som hun kombinerer med sølv og swarowski. Hun bruker også selskinn, reveskinn og klede. I september er hun kåret til månedens håndverker i Birka.


Begeistret for skinn
- Vi har alltid drevet med håndverk i vår familie, og etter tre år på handelskole innså jeg at kontordame blir jeg ikke. Jeg ønsket å jobbe mer med håndverk, og spesielt skinn. Løsningen for meg ble å ta duodji-linjen i Kautokeino, og der kunne jeg fordype meg i skinnarbeidet, forteller Hilde.

Det er søm av skinn, pels og klede som er hovedaktiviteten for Hilde. Hun garver også reinskinn og fiskeskinn på tradisjonell måte uten kjemikalier.

- Skinn som er handgarvet bruker jeg også kun håndsøm på. Men skinn som er maskingarvet bruker jeg gjerne symaskiner til, forklarer Hilde.


Samisk og moderne
Pelsluer, selskinnjakker, kaffeposer, luhkka (samisk poncho), og smykker som kombineres med reinskinn, sølv, swarowski og fiskeskinn, er produktene Hilde lager mest av.
 
- Det som er spesielt med håndverket med mitt er at jeg kombinerer tradisjonelt samisk håndverk med moderne design som er inspirert av både kvensk, samisk og norsk kultur, slår hun fast.


Ekte og varig
Gjennom mange år og hardt arbeid har Hilde etter hvert opparbeidet seg et godt marked, og dette året har hun valgt å gjøre bedriften om til fulltidsgeskjeft.

- Jeg setter så stor pris på å få jobbe med levende materialer og få være kreativ. Og å bidra til å ta vare på et håndverk som er blitt verneverdig, gir stor motivasjon, spesielt med tanke på vår industrielle verden hvor bruk og kast-mentaliteten råder. Det å få lage noe ekte, som samtidig har bruksverdi, det gir meg inspirasjon til å satse på dette, forteller Hilde. 

Reisa Skinnprodukter har butikk og verksted i samme lokaler. I disse tider bygges lokalene ut, og ved årsskiftet skal de romme fire kvinnelige gründere med hver sin bedrift.  

Med kurs sørover
Hilde selger varene sine direkte til kunde, og reiser en del på messer. I år stilte hun blant annet for første gang på Rennebumartnan.

- Så langt har markedet mitt vært mest her nordpå, men målet mitt er nå å finne markeder sørover.

Hun har også stadig ideer til nye produkter, og bruker blant annet en del tid på å utvikle nye produkter i kombinasjonen skinn og sølv.  

 - De siste to årene har jeg begynt med fiskeskinn og det er jo ett "hav" av muligheter for produktutvikling der. Fiskeskinnet ble mye brukt før krigen fordi det var dårlige tider. Men i dag kan vi bruke det på andre områder og det blir gjerne en eksklusiv vare, slår Hilde fast.Birkas begrunnelse for kåringen
Hilde Marie Lund lager vakre og egenartede produkter, med røtter i duodji, samisk håndverk. Hun bidrar dermed til å holde liv i et verneverdig fag, og videreutvikler de tradisjonelle produktene. Hun legger vekt på bærekraftig produksjon, og ønsker - ved å lage varige kvalitetsprodukter - å utfordre bruk og kast-mentaliteten.Fakta om Reisa Skinnpridukter
- Enkeltmannsforetak, som drives av Hilde Marie Lund, etablert i 2004
- Butikk og verksted i Sørkjosen i Nordreisa, Nord-Troms
- Tilbyr duodji-produkter, dvs. samisk håndverk, blant annet pelsluer, selskinnsjakker, kaffeposer, luhkka (samisk poncho) og diverse smykker
- Lund er utdannet duojar, har svennebrev i duodji og dipmaduodji (skinnsøm)
- Hun har også treårig handel- og kontorutdanning, med spesialisering i markedsføring, reklame og dekorasjon  
- Gikk et halvt år i lære, med avsluttende svennebrev i 1997
- Stiller på diverse markeder, var blant annet på Rennebumartnan for første gang i august i år
- Reisa Skinnprodukter på Facebook

 

 

Favoritt


Logg inn eller registrer deg