Portrett av Ase Strand

Kvinne for sin hatt

Publisert: 02. Juni 2014

 

Åse Strand er modist, som vil si at hun arbeider med design og produksjon av hatter og andre hodeplagg. Hun har verksted hjemme i Bødalen, og utsalg i Designerkollektivet på Glasmagasinet i Oslo.

Alle hattene fra Åse er laget fra grunnen av, for hånd. Åse designer og syr i tillegg alle typer hodeplagg, brudekjoler, selskapskjoler, hansker, vesker, skjerf og annet tilbehør som er spesialtilpasset hodeplaggene.

Godt håndverk
- Jeg er opptatt av godt håndverk og god design i alle plaggene jeg lager. Hodeplaggene skal være lette å bruke, og sitte godt på hodet. Jeg har ikke spesialisert meg på noen få teknikker, men bruker alle varianter som våre varierte årstider byr på. Alt fra skinn, pels, filt, strå og ulike stoffer, forteller hun.

Hun liker også å blande ulike teknikker og materialer i samme hatt.

- Selv om hovedformen på hatten er klassisk og enkel, bruker jeg ofte masse tid på pynt. Favorittene er fjær og håndlagede blomster. Jeg vil si at mitt håndverk kjennetegnes ved klassisk design med god passform. Hattene mine skal kunne brukes, slår hun fast.


Fra musikk til hatter
Åse tok fagbrev som modist i 1997. Planen var i utgangspunktet å bli fiolinist, men etter en bilulykke måtte hun omskoleres. Ett år på søm, etter videregående med musikk, sendte henne videre til lærerskolen i forming. Der hoppet hun av underveis og startet i modistlære.

- Etter læretiden startet jeg egen butikk i Oslo og etterhvert også i Drammen. Jeg har vært aktiv i arbeidet med fagplaner og har hatt flere lærlinger i faget, forteller hun.

Det er også blitt to bokutgivelser på Åse: HATTER, kunst, kropp og sjel i 2005, og Åse Strands lille bok om flosshatter i 2008.


1001 hatt
- Jeg lar meg lett inspirere av naturen. Det kan være farger, form eller en følelse, forteller Åse, som for tiden har atelieret hjemme. Hun er medlem av Designerkollektivet som har butikk på Glasmagasinet i Oslo.

Ellers har Åse levert hatter til den store utstillingen «Tusind og en hatt» som vises i Det Rundetårn i København fram til 15. juni. Hun har også en egen hatteutstilling, «blomstrende hatter», som står på Villa Fridheim i hele sommer.
Birkas begrunnelse for kåringen:
Åse Strand er en dyktig og seriøs modist, som legger vekt på godt håndverk og god design. Hun lager vakre og spesielle plagg. Videre er hun en utøver av et sjeldent fag, og er en god representant for dette. Hun har engasjert seg i oppretting av forbund, arrangementer og i retningslinjene for utdanning, og har hatt flere lærlinger. I tillegg har hun gitt ut to bøker.
Fakta om Åse Strand (f. 1972)
- Designer og modist
- Lager hatter, hodeplagg og -pynt i mange ulike teknikker og materialer
- Utsalg på Designerkollektivet på GlasMagasinet i Oslo
- Tok fagbrev som modist i 1997
- Godkjent lærebedrift i modistfaget, og har hatt flere lærlinger som har tatt svennebrev
- Grunnla Norges modist og hattemakerforbund i 2001 og satt som leder der de første fire årene
- Var også initiativtager til det årlige arrangementet «Hattens dag» i Oslo og til prisen «Årets hattebruker», arrangert for første gang i 2002
- Arbeidet med nye retningslinjer for modistfaget på oppdrag av Utdanningsdirektoratet i 2007
- Har gitt ut to bøker: Hatter: kunst, kropp og sjel (2005) og Åse Strands lille bok om: Flosshatter (2008)

Se også video fra Oslo Fashion Week
og om modist-utdanning

 

 

Portrett av Åse Strand (stort ingressbilde): Charles Lloyd-Williams.

 

 

Favoritt


Logg inn eller registrer deg